Ради і корисна інформація для тих, хто вперше приходить в храм

Ради і корисна інформація для тих, хто вперше приходить в храм
Article is available only in Ukrainian

Не всі люди з дитинства виховуються батьками в лоні Православної Церкви. Багато хто приходить в храм в свідомому віці — і тоді перед ними встає безліч питань, пов'язаних з обрядами і традиціями православної віри. На цій сторінці ми приводимо деякі рекомендації, які ви можете розглядати не як строгі правила, але як путівник перших кроків на шляху до Господа.

Питання, що часто ставляться.



Як треба заходити до храму Божого?

Церква – життєва школа, яка навчає нас Йдучи до храму, треба обов’язково примиритися з тими, кого ти образив або на кого образився сам. Якщо не маєш змоги попросити прощення, то попрохай вибачення у серці своєму. Заходь в храм з духовною радістю, шукаючи миру, заспокоєння і очищення душі. Церква – життєва школа, яка навчає нас православної віри та християнських чеснот. Чоловіки і хлопчики перед входом в храм зобов’язані зняти головний убір, а жінки покрити голову хусткою на знак покори перед Господом. До святого храму входимо тихо й побожно, з вірою та смиренням, бо входимо до святині, де все освячене, де з нами невидимо перебуває Сам Господь Бог наш. Перед входом у храм осіни себе хресним знаменням. Увійшовши до храму, зупинися поблизу дверей і тричі перехрестися, проказуючи митареву молитву: “Боже, будь милостивий до мене, грішного”. Потім пройди до аналою, тобто спеціального столика, який стоїть посередині і на якому лежить храмова ікона і ікона свята цього дня, та прикладися до ікони. Під час кожного богослужіння люди запалюють у храмі свічки.
Запалена свічка є образом Христа – Світла для світу. Христове світло просвічує всю землю, кожну людину, яка прийшла у світ. Без Нього ми й посеред білого дня будемо блукати в темряві. З вірою в це запалюємо свічки.


Як знати, де поставити свічку?

Свічки ставляться за здоров’я, за упокій померлих, різним святим і у різних потребах. У кожному храмі є велике розп’яття Ісуса Христа, біля якого встановлені підсвічники, або спеціальний столик-підсвічник із розп’яттям. Свічки ставляться за здоров’я, за упокій і у різних потребах На цих підсвічниках ми ставимо свічки за спокій спочилих душ наших рідних чи знайомих, молячись за милість Божу для них. Запалюючи свічку, помолися за ту людину, за яку хотів би попросити перед Богом. Якщо у тебе виникла необхідність вирішити якусь певну проблему, то помолися до Господа, Богородиці, або до святого, якому моляться у тій чи іншій потребі. (Наприклад, Пантелеймону Цілителю, Миколаю Чудотворцю, Архангелу Михаїлу, Серафиму Саровському та іншим святим). Також обов’язково не забувай дякувати Господу за допомогу, підтримку, за всі ласки і щедроти, якими Він обдаровує нас щодня.


Як і коли подається записка?

Записка подається до або на самому початку Літургії. Записка подається до початку Літургії, або на самому початку Літургії. Вона теж буває за здоров’я, або за упокій. У записці ти вказуєш імена тих людей, за яких ти хотів би помолитися. Пам’ятай, що імена писати треба ті, якими охрещені люди, тобто Миколай, Олександр, Володимир, Марія, Антоніна, Анастасія та інші, а не Коля, Саша, Вова, Маша, Тоня чи Настя. Також писати треба великими друкованими буквами. Подаючи записку за упокій, згадай всіх тобі відомих померлих родичів. Під час Літургії священик молитиметься за спокій їхніх душ, а вони молитимуть Бога, щоб Господь захищав тебе на всіх земних шляхах. Якщо хтось із твоїх рідних або друзів хворіє або має певні життєві труднощі, запиши їхні імена у записці, а під час Літургії і сам від щирого серця благай Господа за них.


Як правильно прикладатися до ікон або святих мощей?

Прикладатися до ікон, Святого Євангелія, Хреста та мощей слід так:
  1. Підходячи до святині, сумки, пакети та інші речі краще залишити під чиїмось наглядом. Не можна поспішати, заважати іншим, штовхатися. Хто підходить до святині поспіхом, нетерпляче, штовхаючись, той просто проходить, а хто з благоговінням і терпінням – отримує благодать Божу. Неприпустимо прикладатися до святинь з нафарбованими устами!
  2. Прикладатися до ікон, Святого Євангелія, Хреста та мощей Перед прикладанням до святинь необхідно зробити два поясних поклони (з хресним знаменням), а після – один поясний поклон (із хресним знаменням). Якщо біля святині (Хреста, Євангелія, ікон, мощей) знаходиться священик чи єпископ, який благословляє чи помазує віруючих, то третій поклін (із хресним знаменням) виконують не після цілування святині, а після прийняття благословення чи помазання.
  3. Прикладаючись до мощей і ікон, не можна цілувати святих в обличчя. Якщо на іконі зображений Господь на весь зріст, то слід цілувати ноги, в інших випадках – руку; на іконах Божої Матері і святих – руку. При зображенні на іконі тільки голови – цілувати волосся.
  4. На іконі може бути зображено кілька святих, але при великій кількості віруючих цілувати ікону належить один раз, щоб не затримувати інших і тим не порушувати благочинності в храмі.
  5. Перед образом Спасителя можна вимовляти про себе Ісусову молитву: “Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грішного(у)”.
    Перед іконою Пресвятої Богородиці можна вимовляти молитву: “Пресвятая Богородице, спаси нас”.
    Перед чесним Животворящим Хрестом Христовим читають молитву: “Хресту Твоєму поклоняємось, Владико, і Святеє Воскресіння Твоє славимо”, з поклоном.
    Прикладаючись до Святого Євангелія, можна вимовляти про себе молитви: “Зі страхом і любов’ю приступаю до Тебе, Христе, і вірую словам Твоїм”, “Христе Боже, поможи мені і спаси мене”.



Чи є якісь правила поведінки у храмі?

Під час читання Євангелія, співу Херувимської пісні і канону (після Символу віри) Євхаристії слід зберігати благоговійне мовчання і щиро молитися. В цей час неприпустимо тривожити кого-небудь питаннями і проханнями передати свічку.

правила поведінки у храмі Не розмовляй під час служби, пам’ятай слова преп. Амвросія Оптинського: “За розмови в храмі Господь посилає скорботу”.

Стоячи в храмі, не цікавтеся і не розглядайте оточуючих. Не засуджуйте і не висміюйте мимовільних помилок тих, хто служить або присутній в храмі. Якщо тобі незрозумілі слова молитов і співів, твори про себе молитву Ісусову: “Господи, Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене, грішного”.

Новачка, що не знає церковних правил, не засуджуй і не осмикуй, а допоможи доброю порадою. Зауваження можна робити тільки тому, хто грубо порушує благочестя, заважаючи спільній молитві.

По можливості не залишай храм до закінчення Богослужіння. Без крайньої необхідності ніколи не йди з храму до закінчення Літургії. Це гріх перед Богом.

Підходь до Святого Причастя благоговійно, схрестивши руки на грудях. Причастившись, не хрестись, поцілуй чашу До Святого Причастя підходять після розкаяння в гріхах сповіді і після молитви. Причащатися без сповіді дозволяється тільки дітям до семи років і людям, які отримали спеціальне благословення священика.


Підходь до Святого Причастя благоговійно, схрестивши руки на грудях. Причастившись, не хрестись, поцілуй чашу, щоб не штовхнути Її, і відійди до столика з запивкою. Після Причастя прочитай подячні молитви.

правила поведінки у храмі Після закінчення Літургії підійди і прикладися до Хреста, який дає віруючим священик біля вівтаря. Виходячи з храму, зроби три поясні поклони з хресним знаменням.