Які ікони повинні бути в домі

Article is available only in Ukrainian

У будинку кожного православного християнина напевно знайдеться хоч одна ікона. У деяких ікони та образи святих об’єднані в іконостас. Перед іконами моляться, просять підтримки і допомоги. Але не багато простих обивателів, занадто обізнані в православних канонах і правилах, знають, які ікони обов’язково повинні бути в будинку.

В першу чергу, це ікона з ликом Ісуса Христа. Найбільш відомі і поширені серед них Спас Вседержитель, Спас Нерукотворний. Перед іконами Христа часто моляться про зцілення від серйозних хвороб, недуг.

Також в будинку повинен бути образ Богородиці, Божої Матері, Святої Діви Марії. Вона — втілення всеосяжної любові і прощення, терпіння і смирення, мудрості. Таких ікон дуже багато: Казанська, Володимирська, Почаївська, Покрова, Семистрільна, «Нев’янучий цвіт» і т.п. У Богородиці просять про здоров’я, сімейне благополуччя, про дітей, хорошого чоловіка.Божа Мати вважається більшою мірою покровителькою жінок. Тому цю ікону, разом з образом Ісуса Христа, беруть на вінчання, а потім вони залишаються в будинку оберегом родини.

Якщо говорити про Святих, найбільш шанованим є образ Святого Миколая Угодника, або, як його ще називають, Чудотворця. До нього звертаються в надії вирішити важку ситуацію, вийти з безнадійного становища. А також пред його образом моляться про зцілення.

Ці три ікони в будинку — оберіг сімейного благополуччя і символ гармонії. Також у кожної хрещеної православної людини є особистий покровитель, Святий, чиє ім’я йому дали при хрещенні. Образ цих Святих називаються іменними. Вони обов’язково повинні бути в будинку.

Крім того, особливим оберегом будинку буде ікона Семистрільна Богородиці. Розташована навпроти вхідних дверей або над входом в головну кімнату будинку, вона оберігає родину від сварок, пліток і від злих людей, з недобрими намірами входять в будинок, а сам будинок — від грабіжників.

Також незайвим буде розміщення в будинку ікони Святої Животворящої Трійці — три ангела, як символа єднання і любові. Крім того, є ікони, що зображують Господні свята і Божої Матері: ікона Хрещення, Стрітення, Благовіщення, Покрова Божої Матері. Самою сімейної серед таких ікон є «Різдво Христове».

Не варто розміщувати у себе в будинку занадто багато ікон. Крім того, до ікон потрібно ставиться з повагою. Вони не повинні бути заткнуті десь у кутку, де вони обділені необхідним увагою, а іноді й елементарним протиранием пилу. Краще всього, якщо в будинку буде червоний, святий куточок з іконами, або іконостас. Це має бути видне, красиве, зручне місце на стіні або в кутку, бажано в головній кімнаті будинку або там, де ви часто молитесь, якщо цей обряд ви не обходите стороною.Крім того, незайвим буде розміщення ікони в дитячій, де Святий образ буде оберігати вашу дитину.

Якщо ікони стоять на полиці, комоді, серванті і т.п., то під них прийнято стелити серветку-пелену, красиво прикрашену, вишиту або мереживну. Поруч з іконами бажано не ставити сувенірчики, статуетки, «мирські» книги. Фотографії та картини, годинники теж повинні бути в стороні від ікон. Також недоречно буде поставити їх поруч з телевізором. І ні в якому разі нічого не повинно бути над іконами.

Бажано поруч з іконами в свята або читаючи молитву запалювати свічку чи лампадку. Їх полум’я — символ очищення дому та символ віри, «горіння до Бога». Ікони зараз є різноманітні — і подорожче, і поскромніше. Є й паперові, і писані іконописцем, прикрашені сріблом і камінням. Крім того, багато рукодільниць вишивають ікони. Всі вони повинні бути освячені в храмі. Краще всього купувати ікони в церковних крамницях, де вони продаються вже освяченими. Крім того, там точно не продадуть сумнівні зображення «народних святих», не канонізованих церквою.

Головне, щоб до них у вашому будинку ставилися з повагою і шануванням, тоді Святі образи будуть справжніми оберегами і помічниками родини.



Читати також: Освячення Дому