Таїнство Хрещення

Article is available only in Ukrainian

Хрещення – це таїнство входження до Церкви та народження для вічного життя у Царстві Божому. “Хто не народиться від води і Духа, не може увійти в Царство Боже”, – каже Ісус Христос у Євангелії (від Іоанна, 3:5). В посланні апостола Павла до Римлян хрещення називається співучастю у смерті та Воскресінні Сина Божого. В таїнстві Хрещення прощаються всі скоєні до того гріхи, а охрещувана людина дає обіцянку жити надалі за заповідями Божими.
Чин хрещення відправляється через триразове занурення охрещуваного у воду в ім’я Отця, Сина і Святого Духа.

Що потрібно для хрещення?
Передусім – віра. Це найголовніша умова. Без віри неможливо приймати жодне церковне таїнство. Доросла людина має вірувати так, як вірує Православна Християнська Церква, свідомо читати Символ віри (його можна знайти у будь-якому молитовнику), всіма силами намагатися дотримуватися заповідей Божих та євангельського способу життя.

Православна Церква хрестить не тільки дорослих, але й малих дітей та немовлят. Умовою для хрещення немовлят є віра їхніх батьків, які мають бути православними християнами. Також під час хрещення немовля християнську віру засвідчують хресні батьки, які мають бути православними християнами. Тож, для хрещення дітей потрібні хресні батьки. Для хрещення дорослої людини хресні батьки не обов’язкові.

З матеріальних речей для хрестин треба мати із собою:

  1. натільний хрестик (може бути з будь-якого матеріалу);
  2. білу пелену (так звану “крижму”) для дітей, а для дорослих – світлий святковий одяг та полотенце. Вода для хрещення підігрівається, храм опалюється, але у холодну пору року візьміть з собою ще щось додаткове, щоб загорнути дитину.
  3. для пожертви на храм просимо принести пляшку вина – воно буде використано для причастя. Це має бути кагор належної якості, бо ним причащають і дітей.

Дорослі люди, а також діти від семи років, які бажають прийняти Хрещення, а також хресні батьки дитини обов’язково мають прийти завчасно на бесіду. Хресним батькам потрібно також завчасно (за тиждень, два чи принаймні впродовж місяця перед хрестинами) прийти на сповідь та причаститися.

Як обрати ім’я для хрещення?
Якщо ви вже обрали ім’я для своєї дитини, то обирати інше для хрещення не потрібно, за винятком, коли це ім’я відсутнє у переліку церковних імен. У такому випадку церковне ім’я обирається або співзвучно із світським ім’ям (так, Лесю зазвичай хрестять як Олександру, Лілію – як Лію), або відповідно до дня, коли народилася дитина (дивляться, пам’ять яких святих припажає у церковному календарі на день народження дитини або на наступні дні до восьмого включно), або за бажанням батьків. Священик може запропонувати батькам церковне ім’я, але він в жодному разі не має право нав’язувати свій варіант: ім’я має бути погоджене з батьками.

Як обирати хресних батьків?
Хресні батьки приймають дитину від купелі. Вони свідчять Церкві, що дитина, яку вони восприйняли, буде вихована у християнській вірі. Між дитиною та хресними батьками виникають особливі відношення – духовне споріднення. Треба зазначити, що для хрещення достатньо навіть не пари, а принаймні одного восприємника – хресного батька чи мати, одної статі з дитиною. Хоча, з іншого боку, хресних батьків може бути і дві, і навіть декілька пар.

Отже, хресні батьки дають обіцянку Церкві про прийнятих дітей. Церква покладає на них обов’язок виховання дітей у православній вірі. Щоб ця обіцянка була дійсною, необхідно, щоб вони відповідали деяким вимогам. Зрозуміло, що хресними батьками можуть бути лише особи, що належать до Православної Церкви.

Хресні батьки мають бути повнолітні, щоб усвідомлювати всю відповідальність, яку вони на себе приймають. Як правило, Церква дозволяє бути хресними батьками з 15 років для восприємника та з 13-ти для восприємниці.

В якому віці краще хрестити дитину?
Хрещення може бути прийнято у будь-якому віці. Коли, не дай Бог, є загроза життю дитини, хрестити треба якнайшвидше – для цього можна викликати священика в навіть до лікарні. Зазвичай дитину хрестять після того, як їй сповниться сорок днів – адже тоді мати може увійти до храму та бути присутня при відправі таїнства.

За досвідом священиків, найважчий вік для хрестин – це діти від року до трьох, коли вони вже дуже сильно непокояться перебуванням в незнайомий умовах, на руках у незнайомих людей тощо, але пояснити їм та заспокоїти дуже важко. Так само дуже важко буває умовити дитину в такому віці прийняти перше Причастя. Радимо хрестити дітей раніше.

У які дні краще хрестити?
Хрестити можна у будь-який день року, незалежно від постів та святкових дні. Але візьміть до уваги, що у деякі свята священики бувають особливо навантажені. Крім того, під час посту сімейне святкування має відповідати церковному уставу.
Складові християнського життя:
  1. молитва – звернення до Бога розуму і серця, тобто бесіда з Ним;
  2. вивчання Слова Божого – Біблії, передусім Євангелія. Слід постійно читати Святе Письмо та розмірковувати над ним, шукаючи в ньому орієнтирів для життя;
  3. повсякденне дотримання заповідей Божих та життя відповідно до заклику Ісуса Христа: у любові до ближнього, милосерді, чесності, відповідальності;
  4. регулярні сповідь та причастя (принаймні один раз на місяць). Після хрещення дитину також обов’язково треба принести на перше причастя.
Дорослі, що приносять хрестити дітей, та хресні батьки, мають передусім самі жити як християни, та навчати цьому дітей – не тільки словом, а насамперед власним прикладом.

Що подарувати на хрестини дитини?
Бути хресними батьками для дитини – дуже почесно, а з іншого боку, дуже відповідально. Основний обов’язок хрещених батьків – це духовне виховання і підтримка хрещеника на протязі всього життя. Якщо вам ще не траплялося бути присутнім на обряді хрещення, то у вас напевно виникне маса запитань, один з яких – що подарувати на хрестини?
Є ряд традиційних подарунків, необхідних за церковними традиціями.
Спочатку розберемося, що подарувати на хрестини повинна хрещена мати. За церковним звичаям, вона повинна купити крижма (її ще називають «різка»), спеціальну тканину (частіше звичайний рушник), в яку дитину будуть загортати після того, як його виймуть з купелі. Згідно традиції крижма після хрещення не перуть і загортають у неї дитину, коли він хворіє. Також хрещена на хрещення немовляти повинна дарувати хрестинну сорочку, а також чепчик зі стрічками (дівчинці – з рожевими, хлопчику – з блакитними). Сорочку, в якій хрестили, як і крижма, потрібно зберігати протягом усього життя. Зараз можна купити готовий хрестильний набір.

Тепер з’ясуємо, що подарувати на хрестини дитини повинен хрещений батько. Хресний по тим же церковним звичаям повинен купити ланцюжок і хрестильний хрестик. Багато хто вважає, що хрестик для малюка повинен бути не з дорогоцінного метала і носити його треба на стрічці або мотузці. Проте зараз все більше поширюється традиція дарувати маленьким дітям на хрещення хрестильний хрестик і ланцюжок зі срібла або золота. Причому досить часто дітям дарують «дорослі» прикраси, з якими вони зможуть ходити все своє життя. Хрещений батько також повинен сплатити обряд хрещення і повинен накрити святковий стіл.

Є й інші традиційні подарунки на хрестини дитини. Один з них – маленька срібна ложечка. Цей подарунок називають «на зубок». Це символічна перша ложка, якою будуть в майбутньому годувати малюка. Щоб цей подарунок був особливим, можна за допомогою гравіювання написати на ложці ім’я дитини. За звичаєм також дарують ікону з покровителем дитини, яку потім вішають на стіну або ставлять біля його ліжечка, щоб святий дух охороняв малюка. На хрестини дитині також прийнято дарувати дитячу Біблію і Євангеліє.

Тепер, що стосується «необов’язкових» подарунків на хрестини немовляти, які можуть подарувати родичі та друзі родини. І для дівчинки, і для хлопчика хорошим подарунком може стати ювелірна прикраса, яке вони зможуть носити, коли стануть постарше. Дівчинці можна подарувати, наприклад, сережки або кільце, хлопчику – медальйон або браслет.