Таїнство Християнського шлюбу

Таїнство Християнського шлюбу
Article is available only in Ukrainian

Шлюб – це Таїнство, яке освячує союз чоловіка і жінки, в який вони вільно вступають, обіцяючи бути вірними один одному. У цьому Таїнстві освячується сімейне життя, народження і виховання дітей.

Християнський шлюб Християнський шлюб може бути тільки єдиним. Таємниця шлюбної любові в тому, що люблячі цілком віддають себе і своє життя один одному. У цій любові особистість людини не може дробитися, і всеціла шлюбна любов вимірюється вічністю. Тому неприпустимі ні розлучення, ні другий шлюб. Розлучення, згідно сліву Христа (Мф. 5, 32), допускається тільки при порушенні подружньої вірності.

У храмах існує попередне узгодження. Після чого, вам запропонують зустрітися з священником для співбесіди. На співбесіді священик розповість Вам про таїнство вінчання, як підготуватися до нього (наприклад, обов’язково перед вінчанням наречений і наречена повинні сповідатися і причаститися Святих Тайн, для цього потрібно підготуватися 3-4 дні постом, читанням молитов). Поставтеся до відвідування співбесіди досить серйозно, адже ви напевно не багато знаєте про канонічні обрядчогои, їх значущості та послідовність здійснення.

з рушником все життя Що необхідно придбати для вінчання:

  1. Дві ікони – Спасителя і Божої Матері, якими під час таїнства благословляють нареченого і наречену. Раніше ці ікони бралися з рідних домівок, вони передавалися як домашня святиня від батьків до дітей
  2. Обручки – знак вічності і нерозривності шлюбного союзу
  3. Вінчальні свічки, що знаменують ту любов, яку молоді відтепер повинні живити один до одного і яка повинна бути полум’яна і чиста
  4. Рушник для в'язання рук. Є традиція дбайливо зберігати вінчальні свічки разом з рушником все життя
  5. Обов’язкові натільні хрестики для обох молодих. Якщо Ви не хрещені, обов’язково необхідно похреститися, тому тільки хрещені за православним звичаєм можуть бути повінчані
  6. Також мати пляшку Кагора
Церковне вінчання
Церковне вінчання передбачає і дотримання ряду правил щодо сукні нареченої. Вінчальний наряд не повинен бути яскравим, темним і червоним. Краще вибрати плаття світлих пастельних тонів, бажано, білого. Спина, плечі і руки до ліктів повинні бути закриті. Тому, якщо у Вас декольтоване плаття – доповніть його палантином, рукавичками, накидкою. Голова обов’язково повинна бути покрита (фата, хустка або капелюх), але обличчя не повинно бути покрито вуаллю – наречена відкрита перед Богом і нареченим і т.п.

У церковному календарі існують певні дні, коли вінчання не проводитися. Для того, щоб Ви змогли точніше визначитися з датою, заздалегідь зверніться до священика.